Video inzetten bij het werven van personeel

Foto van Joost

Joost

Oprichter van objektiv, het productiehuis dat organisaties helpt bij video, animatie en Livestream / live streaming van A tot Z.

Dat er op dit moment sprake is van een krappe arbeidsmarkt is voor veel bedrijven oud nieuws. Organisaties krijgen steeds vaker te maken met de uitdaging om geschikt personeel te vinden en aan te trekken. De concurrentie is groot en juist daarom volstaan traditionele wervingsmethoden steeds minder vaak. Van bedrijven wordt een creatievere aanpak verwacht. En dat is waar video als hulpmiddel om de hoek komt kijken.

Het inzetten van video kan een innovatieve en effectieve manier zijn om personeel te werven. Maar waarom is video zo succesvol, en hoe kun je het als middel inzetten om in deze krappe markt het juiste talent aan te trekken? In deze blog gaan we dieper in op deze vragen en bespreken we hoe video je kan helpen om je werving naar een hoger niveau te tillen.

De kracht van video

Wie online vacatures heeft bekeken, kent de enthousiaste maar vaak lange teksten. HR-afdelingen proberen mogelijke nieuwe personeelsleden zo goed mogelijk te informeren, en hen tegelijkertijd te overtuigen dat dit dé nieuwe baan voor hen is.

Het resultaat? Potentiële kandidaten moeten zich eerst door een groot stuk droge tekst werken om te bepalen of de vacature bij hen past. Dit is niet erg als een kandidaat maar één vacature bekijkt, maar met het ruime aanbod aan vacatures is dat meestal niet het geval.

Dit maakt meteen duidelijk waarom het inzetten van video zo effectief is. Een video zorgt ervoor dat jouw organisatie opvalt tussen de duizenden andere vacatures. Video’s combineren beeld en geluid en trekken zo niet alleen aandacht maar houden de aandacht ook vast.

Daarnaast maken ze het voor kandidaten makkelijker om te bepalen of de vacature hen aanspreekt; kijken is immers makkelijker dan geconcentreerd een tekst lezen. Met een goede video krijgen kandidaten binnen enkele seconden een duidelijk beeld van het bedrijf, de bedrijfscultuur en de openstaande vacature(s).

Voordelen van het gebruik van video

  • Snelheid en efficiëntie: Video’s kunnen in een oogopslag veel informatie overbrengen. Dit bespaart de kandidaat tijd en maakt het proces efficiënter.
  • Authenticiteit: Met een video laat je eenvoudig de echte mensen achter het bedrijf zien.
  • Bereik: Traditionele wervingsmethoden focussen zich voornamelijk op platformen als LinkedIn. Video’s zijn daarentegen ook op veel andere platformen, zoals bijvoorbeeld YouTube en sociale media, te delen waardoor je een breder publiek bereikt.

Hoe je video inzet bij personeelswerving

Het gebruik van video bij het werven van nieuw personeel kan voor veel organisaties een uitkomst bieden. Er zijn enkele stappen die je kunt volgen om video optimaal in te zetten tijdens het wervingsproces.

Strategie en planning

Voor je aan de slag gaat met het creëren van een wervingsvideo, is het belangrijk om een duidelijk doel voor ogen te hebben. Wat wil je precies met je video bereiken en welke boodschap wil je overbrengen? Begin met het in kaart brengen van de specifieke functies binnen het bedrijf die je wilt vervullen en de kwaliteiten die je in de ideale kandidaat zoekt.

Bedenk vervolgens hoe je deze aspecten in de video gaat verwerken, zodat de video aansluit bij je algemene wervingsstrategie. Een doelgerichte aanpak zal de effectiviteit van je video aanzienlijk verhogen.

Creatie

Nadat de strategie en planning bepaald zijn is het tijd om de video daadwerkelijk op te nemen. Het creëren van een video, of je dit nu zelf doet of uitbesteedt aan een professional, vraagt om een heldere visie en communicatie. Betrek je teamleden bij de creatie. Ontwikkel een script dat de bedrijfscultuur goed in beeld brengt en dat aansprekend is voor de kandidaten. Investeer in kwalitatief beeld- en geluidsmateriaal om een professionele indruk te maken.

trends video content

Deel de video

Zorg ervoor dat je video gezien wordt. Plaats het op de website, deel het op sociale media zoals LinkedIn, Twitter en Facebook, en overweeg om te adverteren op platforms die relevant zijn voor jouw doelgroep. Door de video op verschillende platforms te delen, vergroot je het bereik en de zichtbaarheid.

Analyseer en verbeter

Nadat je de video geplaatst hebt kun je de resultaten gaan bekijken. De effectiviteit van de video kun je bepalen door bijvoorbeeld te kijken naar de kijkduur, klikfrequentie en het aantal daadwerkelijke sollicitaties dat binnenkomt. Op basis van deze resultaten kun je vervolgens beslissen of en hoe je de video gaat verbeteren.

Onmisbare elementen voor een goede wervingsvideo

Video kan een erg handig hulpmiddel zijn bij personeelswerving. Een voorwaarde voor het succesvol inzetten van video is dat de video goed is. Maar hoe zorg je voor een goede wervingsvideo? Wij delen de ingrediënten.

  1. Duidelijkheid: Een wervingsvideo moet duidelijk en to the point zijn. Vermijd afleidende elementen en zorg dat de boodschap centraal staat. Relevante informatie moet duidelijk naar voren komen, maar houd het kort en krachtig.
  2. Passende hoofdrolspeler: Bedenk van tevoren welke doelgroep je met de video graag aan wil spreken. Zorg er vervolgens voor dat je een hoofdpersoon kiest die past bij de kenmerken van deze doelgroep.
  3. Muziek: Het succes van een video kan vallen of staan met de keuze van de muziek. Muziek kan een cruciale rol spelen bij het overbrengen van emotie. Tegelijkertijd kan muziek ook enorm afleiden. Wees bij het maken van een video dus kritisch in de muziekkeuze.
  4. Menselijke touch: Wees jezelf. Laat echte medewerkers aan het woord en laat de werkplekken zien. Overdreven formele video’s kunnen een afstand creëren, terwijl authenticiteit in een video zorgt voor een gevoel van vertrouwen en geloofwaardigheid.
  5. Waarborg de huisstijl: Zorg ervoor dat de video overeenkomt met de look & feel van jouw organisatie. Maak gebruik van het vaste lettertype, kleurenpalet en het logo van het bedrijf. Dit zorgt niet alleen voor consistentie, maar ook voor herkenbaarheid.
  6. Call to action: Een personeelwervingsvideo maak je met een doel in gedachten. Je wilt dat de kijker na het zien van de video actie onderneemt. Maak daarom in de video duidelijk welke actie dat is. Sluit af met een oproep tot actie, zoals bijvoorbeeld het bezoeken van een website of contact opnemen met HR.

Geïnspireerd geraakt? Laat Objektiv je helpen!

Het inzetten van video bij het werven van personeel is meer dan een trend; het is een hulpmiddel dat perfect past bij de moderne arbeidsmarkt. Het biedt de mogelijkheid om snel en effectief potentiële kandidaten te bereiken. Daarnaast onderscheid je je met een professionele video van de concurrentie. Bij Objektiv helpen we hier graag bij! Neem gerust contact met ons op, dan bespreken we samen de mogelijkheden.

Gratis intake

Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.