Je herkent het vast wel: je wilt een keer culinair uitpakken in de keuken en gaat een nieuw gerecht proberen. De kans is groot dat je hiervoor op zoek gaat naar een handige video waarin wordt uitgelegd hoe je dit bijzondere gerecht klaar maakt als een echte top chef.
Je bent dan ook zeker niet de enige die de hulp inschakelt van zo’n video met duidelijke instructies. Instructievideo’s zijn enorm populair en je komt ze dan ook op allerlei manieren tegen. Variërend van kookvideo’s en handige klusfilmpjes tot de uitleg van nieuwe software of de werking van een applicatie.
Waar je een instructievideo ook voor nodig hebt, ze zijn er in alle soorten en maten. De reden? Simpel, in het digitale tijdperk zoeken we er maar al te graag naar. Als je niet weet hoe iets werkt, wil je dit zo snel en eenvoudig mogelijk toegelicht krijgen zodat je het wél begrijpt. Dit is precies waarom instructievideo’s zo veel worden bekeken.
Om het voor de zekerheid toch nog helder toe te lichten: “Een instructievideo heeft dient om de kijker de vaardigheden te geven om een bepaalde handeling te kunnen verrichten.” Een instructievideo staat ook wel bekend als ‘tutorial’.
Om een instructievideo te maken hoef je niet per se een gespecialiseerd visueel contentbureau te zijn. Iedereen met de beschikking over de juiste apparatuur en kennis kan een instructievideo maken.
Hoe je dit aanpakt leggen wij hier voor je uit in 5 stappen.
Voordat je een video maakt is het belangrijk om te weten wat het doel is en voor wie je de video maakt, oftewel voor welke doelgroep. In het geval van een instructievideo is het daarbij van belang om te weten wie de doelgroep is en waarom zij hulp nodig hebben over een bepaald onderwerp.
Gaat het om een instructievideo over een product of dienst? Praat dan eerst met je klanten over hoe ze dit gebruiken en waar ze moeite mee hebben.
Geef je les aan een klas? Zoek dan uit welke kennis of vaardigheden je leerlingen hopen op te doen.
Train je een nieuwe medewerker? Vraag jezelf dan af welke vragen ze mogelijk hebben en welke informatie belangrijk is om het werk goed uit te voeren.
Als het duidelijk is wat het onderwerp is en voor wie je de instructievideo maakt, kan je een storyboard schetsen en een script opstellen. Door een storyboard te schetsen maak je duidelijk hoe je de beelden wilt opnemen. In het script schrijf je het verhaal uit. Let hierbij op dat je vakjargon vermijdt, het doel van een instructievideo is tenslotte om zo begrijpelijk en helder mogelijk te zijn.
Wanneer het helemaal duidelijk is hoe de beelden eruit moeten zien en wat je verhaal gaat zijn, kunnen de opnames beginnen. Afhankelijk van het onderwerp voer je een demonstratie uit, maak je een schermopname of kies je voor beiden. Hierin is geen goed of fout, zo lang het maar duidelijk is voor de doelgroep.
Let er bij de opnames altijd op dat je goede apparatuur gebruikt en de achtergrond opgeruimd en netjes is, zodat de kijker niet onnodig wordt afgeleid. Hetzelfde geldt wanneer je een schermopname maakt. Zorg er ook dan voor dat het bureaublad netjes is en er geen onnodige programma’s op de achtergrond draaien die de opnames kunnen verstoren.
Tip: Verdeel het opnemen van de instructievideo in twee aparte stappen. Als neem je jouw gesproken verhaal met de uitleg op, wat je aan de hand van het script hebt opgesteld. Ten tweede film je de beelden van de instructievideo. Op deze manier kan je jezelf volledig focussen op het duidelijk vertellen van het verhaal en het goed in beeld brengen van de video.
Veel mensen denken dat het bewerken van de video de lastigste stap is en je hiervoor professionele software en kennis voor nodig hebt. In de praktijk is dit gelukkig niet het geval. Alhoewel het bewerken van de video wel een cruciale stap is waarbij je de juiste keuzes moet maken, hoeft het in de praktijk niet zo ingewikkeld te zijn als je denkt.
Heb je bijvoorbeeld meer tijd nodig om een ingewikkeld proces uit te leggen, zet dan het beeld stil of maak gebruik van tekst of animatie. Daarnaast is het ook mogelijk om vormen zoals pijlen, lijnen of cirkels te gebruiken om bepaalde punten aan te duiden in je instructievideo.
Wil je gebruik maken van muziek tijdens de video? Let er dan op dat deze ook goed bij de instructievideo past. Kies bijvoorbeeld niet voor langzamere muziek maar juist voor een sneller, opvrolijkend tempo.
Ook kun je ervoor kiezen een korte introductie toe te voegen aan de video, zodat het voor de kijker duidelijk is waar het over gaat. Denk bijvoorbeeld aan een korte video instart.
Wil je er zeker van zijn dat jouw instructievideo er strak en professioneel uit ziet? Bij Obektiv helpen wij jou hier graag bij. Vraag vrijblijvend en gratis een intake aan voor jouw professionele instructievideo.
Als de video is bewerkt en gefinetuned is, kan jouw instructievideo online en gedeeld worden! Denk van te voren na over de mediakanalen die je hiervoor gaat gebruiken. Wil je jouw instructievideo ook delen op social media? Houdt dan rekening met de lengte van de video.
Tip: vraag om feedback voordat je het eindresultaat deelt met de wereld. Wat voor jou helder en duidelijk is kan voor ander nog moeilijk te begrijpen zijn.
Wil je graag een professionele instructievideo laten maken? Als full service video marketingbureau uit Den Haag helpen wij jou graag van A tot Z.
Benieuwd wat wij voor jou kunnen beteken? Neem gerust contact met ons op, dan denken wij graag vrijblijvend mee.
Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.