Als het gaat om de succesvolle werking van gemeenten, is er één cruciale factor die alles bij elkaar houdt: interne communicatie.Het zorgt ervoor dat alle afdelingen en teams soepel samenwerken en informatie efficiënt wordt uitgewisseld.
Interne communicatie is sinds de COVID-19 pandemie nog belangrijker geworden. Thuiswerken werd normaal, en dat is op veel plekken zo gebleven. Logisch, want thuiswerken heeft voordelen.
Maar, voor de interne communicatie komt dit niet altijd ten goede. Voor goede communicatie is het belangrijk om elkaar te kunnen zien. Of in ieder geval een gevoel van fysieke aanwezigheid hebben als je met elkaar overlegd.
Gelukkig hebben we in deze moderne tijd genoeg manieren om een gevoel van fysieke aanwezigheid na te bootsen, en zo de interne communicatie te versterken. Een van die manieren is het inzetten van livestreams.
Hoe helpen livestreams gemeenten bij het versterken van hun interne communicatie? Daar gaan we in deze blog verder op in!
Laten we daar eerst een antwoord op geven. Livestreams hebben zichzelf bewezen als een ware gamechanger voor gemeenten als het gaat om interne communicatie. Ze bieden een virtueel podium waarop je nieuwe medewerkers kan verwelkomen en belangrijke updates kan delen.
Met een livestream blijft iedereen betrokken, ook als fysieke aanwezigheid niet mogelijk is. De stream is er tenslotte om vanuit huis of ergens anders te volgen. Deze vorm van videocontent is daarom absoluut een toevoeging aan de videomarketing strategie van iedere gemeente.
We noemden net al dat een livestream overal te volgen is. Een ander voordeel van een livestream is de mogelijkheid om vragen te stellen, opmerkingen te plaatsen of deel te nemen aan een discussie in de live chat.
Live deelname vergroot de interactie en opent de deur naar directe communicatie met leidinggevenden en collega’s. Het is niet alleen een goede manier om antwoorden te krijgen op je vragen, maar ook voor medewerkers om hun stem te laten horen en waardevolle input te leveren.
De gemeente Utrecht organiseert bijvoorbeeld regelmatig interactieve livestreams waarin medewerkers de mogelijkheid hebben hun mening te delen en input te leveren over specifieke onderwerpen.
Een livestream kan een waardevol hulpmiddel zijn om de samenwerking en coördinatie binnen gemeenten te verbeteren. Het biedt een interactief platform waar medewerkers in realtime kunnen communiceren, samenwerken en informatie kunnen delen, ongeacht de fysieke locatie.
Met een livestream zorg je voor directe en snelle communicatie tussen verschillende teams en afdelingen. Bovendien biedt een livestream de mogelijkheid om presentaties, documenten en andere relevante informatie te delen met alle deelnemers. Dit maakt het gemakkelijker om op één lijn te komen en helpt bij het coördineren van gemeenschappelijke doelen.
Stel je voor dat er belangrijke beleidsveranderingen plaatsvinden binnen jouw gemeente. In plaats van te wachten op een update via e-mail, kun je nu live deelnemen aan een stream waarin de details van het nieuwe beleid worden uitgelegd.
Door deze vorm van realtime informatievoorziening kunnen gemeenten alle medewerkers tegelijkertijd op de hoogte brengen. Dit creëert een gevoel van betrokkenheid en zorgt ervoor dat niemand achterblijft.
De gemeente Amsterdam organiseert bijvoorbeeld regelmatig livestreams waarin zij updates geeft over lopende projecten en belangrijke ontwikkelingen binnen de gemeente. Een effectievere methode dan mailing, vanwege de interactie en betrokkenheid die livestreams bieden.
Via een livestream kunnen medewerkers vanaf verschillende locaties deelnemen. Of ze nu op kantoor zijn, thuis werken of onderweg zijn. Niemand hoeft het meer te missen. Is dat om wat voor reden dan ook toch het geval? Geen probleem. Uiteraard kan je de livestreams ook gewoon opnemen en op een later moment terugkijken.
Daarnaast kan je met livestreams ook taalbarrières overbruggen. Objektiv werkt graag aan digitaal toegankelijke livestreams. Door ondertiteling te gebruiken kunnen medewerkers die een andere taal spreken of slechthorend zijn de livestreams begrijpen en er actief aan deelnemen. Dit vergroot de inclusiviteit en zorgt ervoor dat alle medewerkers gelijke toegang hebben tot belangrijke informatie en communicatie.
Naast de voordelen op het gebied van toegankelijkheid, zijn livestreams ook kosteneffectief. In plaats van het organiseren van fysieke vergaderingen of evenementen, kan je met livestreams op de kosten besparen. Denk aan reiskosten, accommodatiekosten of cateringskosten.
Daarnaast bespaar je met livestreams tijd voor zowel medewerkers als de organisatie. Medewerkers kunnen deelnemen aan livestreams vanaf hun eigen werkplek, wat flexibiliteit biedt en de efficiëntie verhoogt en een tijdbesparend effect heeft.
Livestreams inzetten voor interne communicatie? Zorg dat alles goed werkt
Met het inzetten van livestreams kan je de interne communicatie binnen gemeenten dus op verschillende manieren versterken. Maar dan wil je wel dat alles goed werkt. De mogelijkheden van een livestream zijn groot, als je het goed aan weet te pakken.
Werkt de techniek niet, is het een ingewikkeld systeem of is de livestream niet toegankelijk voor iedereen? Dan gaat het de interne communicatie niet versterken. Let daar dus op en pak het altijd op een professionele manier aan. Uiteraard helpen wij als full service video marketingbureau uit Den Haag daar graag bij!
Wil je graag professionele livestreams inzetten bij jouw gemeente, en zo de interne communicatie versterken? Neem dan gerust contact met ons op, dan kijken we samen naar de mogelijkheden.
Wil jij voor jouw organisatie een video, animatie, talkshow of webinar maken? Wij willen je daar bij helpen en denken graag vrijblijvend mee. Vul je gegevens in en wij nemen contact op om een gratis telefonische intake in te plannen.